Designa din egen trädgård

Av155cm.se

Designa din egen trädgård

Ett av svenska folkets största intressen och hobby är trädgård och odling. I och med att vi på senare år fått tillgång till ett större sortiment av växter och blommor har antalet vackra blommande trädgårdar vuxit starkt. Idag odlar vi blommor och växter överallt, på balkongen, i kolonilotten eller i trädgården oavsett storlek. Fler och fler vill numera även designa sin egen trädgård. Att sätta en egen personlig prägel på trädgården är inte komplicerat eller svårt. För de allra flesta räcker det vanligtvis med att rita en skiss där du markerar var rabatter, gångvägar och eventuella gräsmattor ska vara. Nästa steg är att bestämma vilka växter, blommor och buskar du vill plantera i din trädgård. För dig som gillar datorer finns det idag gott om program för trädgårds design.

Kunskap

Det krävs dock lite kunskap om de växter som ska planteras så att de hamnar på rätt plats. Du kan enkelt skaffa den informationen från internet och/eller där du handlar dina växter. Kom också ihåg att tänka på att få en jämn blomning i trädgården under hela säsongen (våren, sommaren och hösten). Växter och blommor har även olika höjd och storlek som du behöver ta med i beräkningen när du planerar din trädgård. Många buskar växlar färg på bladen till hösten vilket kommer att ge vackra höst färger.

Ett annat tips är att skapa gröna rum i trädgården genom att bygga in ”väggar”. Väggarna kan beså av häckar, klätterstöd för blommande klätterväxter, staket eller plank. Ett vanligt råd är att inte plantera allt för många olika växter men en vacker trädgård kan vara hur brokig och färggrann som helst. Det finns inga regler om hur en trädgård ska se ut så det är helt upp till dig hur du vill att din trädgård ska se ut, den enda begränsningen kan vara din egen fantasi.

Funktion

Däremot är det viktigt att fundera på trädgårdens funktion. För en familj med barn behövs kanske en lekhörna och om du har hund bör ditt älskade husdjur tas med i beräkningen. Kanske du vill ha en lite större yta för trädgårdsmöbler där du och dina gäster kan njuta av att sitta utomhus under varma sommarkvällar.

För uteplatsen, uterummet eller altanen är det vackert att dekorera med blommor i krukor. Det kan handla om vanliga blomster, doftande liljor och/eller blommande klätterväxter som Clematis.

Sist men inte minst kommer du som vill odla egna grönsaker att behöva planera för placeringen av ett grönsaksland eller ett plantering av grönsaker i pallkragar. Var du vill placera komposten (som är en viktig del av trädgårdens skötsel) och hur du vill hantera din kompost ”tillverkning”. Kanske behöver du ett litet förråd för gräsklipparen och trädgårdsredskapen. Om du planer för ett växthus, nu eller i framtiden, är det bra att fundera på bästa placeringen och lämna den platsen öppen.

Om författaren

155cm.se