Tänk på säsoner

Av155cm.se

Tänk på säsoner

En trädgård kräver alltid en hel del arbete under hela trädgårdssäsongen men det är ett roligt och givande arbete. Man brukar säga att en trädgård aldrig blir färdig vilket innebär att den alltid kan förnyas och förbättras med nya vackra växter och blommor. Det är alltid viktigt att titta på under vilken del av säsongen dina nya perenner, rosor eller klätterväxter blommar. Om du till exempel har en trädgård som består mestadels av vår och sommar blomning kommer du att behöva mer höstblommande växter.

Våren

Under tidig vår är det framförallt lökar i rabatter och gräsmattan såsom snödroppar, scilla, krokus och liljekonvalj som är vårens första blommor. Men under våren blommar de vackra bondpionerna, tulpaner, röd sockblomma, trillium, gemsrot eller vårkrage, kaukasisk förgätmigej, fänrikshjärta och många fler. En vackert blommande rhododendron i trädgårdens skuggiga hörn är fantastisk och kommer att ge vår-trädgården ett lyft.

Sommaren

Vem älskar inte rosor och för att skapa den ultimata rosenträdgården är det rekommenderat att blanda moderna rosor med de gamla fina sorterna. Det är vanligt för många rosor att blomma från juni till oktober så det är en tacksam och vacker växt för trädgården. Det finns många olika typer av rosor från klätterrosor, klasblommande rosor samt rosor med karaktär av snittblommor.

Den vackra klätterväxten Klematis finns i många olika sorter och färger. Flera typer av Klematis blommar under hela sommaren men det finns även tidig- och senblommande Klematis som kommer att förgylla din trädgård hela säsongen. De otroligt vackra luktpionerna blommar, ståtliga liljor, olika perenner såsom akleja och borstnejlika och givetvis den praktfulla azalean.

Hösten

Framåt hösten blir det mer sparsamt med blommor men det finns flera perenner, Klematis och rosor som fortsätter blomma ända in på hösten. Det finns förvånansvärt många perenner som blommar sent såsom sommaraster, jätteverbena, rosenskära, trädgårdsgullris, zinnia, höstanemon, röd rudbeckia/solhatt, kärleksört, höstflox och praktrudbeckia. Dessutom tillkommer vackra buskar och träd som ändrar färg på sina blad i lagom tid till hösten såsom björkspirea, sharlakansek, korallkornell, klättervinet, vingbenved, benved, katsura, svartaronia, stor häxal, japansk lönn, skogsolvon, rosensky och rönnsumak. Att skapa en höstblommande och färgsprakande trädgård är fullt möjligt och det finns som sagt en hel del blommor, buskar och träd att välja mellan. Ett tips är att att plantera både fleråriga och ettåriga perenner i rabatterna.

Om författaren

155cm.se