Grönsaksland

Av155cm.se

Grönsaksland

Många vill ha ett grönsaksland i trädgården. Frågan är hur stort du vill att ditt grönsaksland ska vara. Det beror helt och hållet på vilka grönsaker du valt att odla och i hur stor kvantitet. Det handlar om att beräkna rad- och plantavstånd men även om att kunna skydda dina plantor från skadedjur.

Bästa rådet är att odla grönsaker som du gillar att äta. Det är lätt att odla plocksallad, rädisor, potatis och sockerärtor samt de mer platskrävande grönsakerna såsom pumpa och zucchini.

För att minska risk för skadedjur och sjukdomar behöver du planera din odling så att en grönsak inte planteras på samma ställe nästa år. Detta kallas växtföljd och är mer viktig för vissa grönsaker än andra. Exempelvis kål kan inte växa på samma plats nästföljande år.

Ditt trädgårdsland kommer att kräva en hel del arbete. Ta bort så mycket ogräs som möjligt innan plantering. Se till att ha en kompost att slänga allt rens i så att du kan ta vara på ditt näringsrika trädgårdsavfall. Se till att ha odlingsbäddar och skapa små gångar mellan bäddarna för dig att gå på. Att odla grönsaker i pallkragar är ett enkelt och smidigt sätt att skapa ett mindre grönsaksland i trädgården.

Om författaren

155cm.se