Växthus

Av155cm.se

Växthus

Vad är en trädgård utan ett växthus för frösådd och/eller grönsaker. Det har ingen betydelse hur stort eller litet ditt växthus är utan det är dess funktion som är avgörande. Att köpa ett växthus är en ganska dyr affär vilket många trädgårdsentusiaster inte har råd med. Ett växthus behöver dock inte kosta en förmögenhet om du bygger den själv. För att dra ner kostnaden är det rekommenderat att använda begagnade fönster. Fundera på var du vill placera ditt växthus och om du vill ha ett fristående växthus eller ett mindre växthus mot en vägg. Det är rekommenderat att placera ett växthus i österläge eftersom det ger bra med ljus men inte för mycket. Om du vill ha ett stort växthus kan du med fördel planera det som ett extra rum till huset för att förlänga sommaren. Det kan också fungera som ett lusthus med myshörna och andra fina bekvämligheter.

Billiga fönster och ventilation

Ett bra ställe att hitta billiga fönster för ett växthus är rivningsfirmor. Givetvis kan priset variera stort men det finns alltid en chans att få tag på fönster till fyndpris. Ett bra råd är att se till att ditt växthus kommer att byggas med en bekväm arbetshöjd.

Luftningen är mycket viktig i ett växthus eftersom plantor vill ha värme men inte hetta. För att undvika svampangrepp är det bäst att vattna på morgonen och inte på kvällen. Dina plantor kommer att få det vatten de behöver och överflödigt vatten kommer att avdunsta. Därför är en bra ventilation i växthuset viktig. Odlingssäsongen kan förlängas med en frostvakt vilket är en värmefläkt utrustad med en termostat.

Om författaren

155cm.se