Så skapar du ett trädgårdsspa på tomten

Avhannah

Så skapar du ett trädgårdsspa på tomten

Att varva ner på spa är en avslappnande men ganska dyr upplevelse. Är ni flera i familjen eller vill göra det som par, försvinner några hundra- eller tusenlappar snabbt på bara några timmars spa. Även om du har råd att lägga den summan då och då, kan kostnaden ta en del av avslappningen från upplevelsen. Men om du skapar ett trädgårdsspa ute på tomten, har du i stället investerat i många framtida spaupplevelser.

Genom att skapa en grön oas i trädgården med ett utespa kan du ta en spadag hemma i frisk luft precis när du känner för det. Det finns utespan i många modeller, mindre och större och som passar både större och mindre plånböcker.

Skapa en oas med insynsskydd

Om du bor nära inpå grannarna, kan det vara skönt med insynsskydd så att du känner att du kan bada helt i lugn och ro. Det finns många sätt att skapa insynsskydd i trädgården, och vill du ha grönare lösningar kan en hög häck eller andra växter passa utmärkt. Om du väljer växter som håller sig gröna året om kan du behålla den gröna känslan. Annars kan du t.ex. använda spaljéer med konstgjorda växter som passar för utomhusbruk eller insynsskydd i form av en skärm. Med skärmar/väggar kan du rama in en lämplig yta för utespaet.

Olika modeller för utespa

När du sedan ska välja utespa bör du fundera över hur många ni vill kunna vara som badar samtidigt, samt vilken typ av utespa du är ute efter. Det finns bra uppblåsbara utespan som är tåligare än många tror. Men det finns givetvis fortfarande av den typ med hårt skal och insida. De hårda varianterna har ofta redan utformade sittplatser, så det kan vara en fördel att prova några stycken för att se var du sitter bäst. I den uppblåsbara varianten sitter du friare och mjukt, vilket en del kan föredra. Så det är inte alltid den dyrare passar bäst, då det absolut är en fråga om just din preferens.

Praktiska saker att ha i åtanke

Vilken grund du ska ställa utespaet på kan skilja sig åt beroende på vilken modell du väljer. Även andra praktiska positionsupplysningar kan finnas i bruksanvisningen, exempelvis hur långt utespaet bör stå från väggar eller liknande. Eluttag är också något som kan påverka ditt beslut. Så läs på om modellen du riktar in dig på innan du slår till, så du vet att du väljer en som passar din tomt eller att du har möjlighet att anpassa tomten efter anvisningarna. Ett utespa kräver inte jättemycket underhåll, men det är viktigt att sköta om det enligt anvisningarna och att kontrollera poolens värden när ni ska bada. Det kan exempelvis behövas klor- eller pH-medel, samt medel som motverkar alger. Då underhållet är mindre än för en swimmingpool, är det värt mycket för att få en avslappnad spaupplevelse i grönskan där hemma.

Om författaren

hannah administrator