Säkra din trädgård från vilda djur

Avhannah

Säkra din trädgård från vilda djur

Ett problem för trädgårdsägare är skador som orsakas av djur. Alla känner till mördarsniglar och andra kryp som orsakar skada men även de stora djuren kan vara förödande för en trädgård. Problemet är att djur som vildsvin, rådjur och harar utgör en fara för trädgården hela året om. Bäst är att skaffa så mycket information som möjligt om hur du skyddar dina fruktträd, rabatter och trädgårdsland under de olika årstiderna. Du kan behöva prova dig fram med olika tekniker och gärna varva eller kombinera dessa för att få önskat resultat.

Vildsvinssäkra din trädgård

För er som bor i områden där det finns gott om vildsvin har ett flertal fått erfara de skador som dessa djur orsakar i både trädgårdar och trädgårdsland. Det är med andra ord inte bara lantbrukare som drabbats hårt av den snabbt växande vildsvinsstammen. Anledningen till att vildsvin bökar i trädgårdar är att det finns ätbara saker under jorden som de gillar. För att skydda din trädgård är det viktigt att inte låta fallfrukt ligga kvar på marken, sätt upp elstängsel eller staket, stör gärna med belysning och försök gallra ut buskage och skog runt tomten. För tomt- och markägare är det rekommenderat att ha kontakt med varandra och gärna samarbeta med jägare för att minska stammen. Jägarförbundet har sammanställt tips och råd om hur du kan vildsvinssäkra din tomt och förhindra att svinen bökar i trädgården.

Jakt och natur

Jägare ser till att vilda djurstammar i bebodda områden hålls under kontroll, något som blivit alltmer uppskattat på grund av vildsvinen. Både jägare, trädgårds- och naturälskare tycker om att ge sig ut i naturen för jakt, svampplockning eller rekreation. Oavsett vilket kommer du att behöva riktigt bra skor som exempelvis jaktkängor och vandringskängor med hög komfort. Hos Astro Sweden finns ett brett urval av jaktkängor och vandringskängor av mycket god kvalitet i olika prisklasser. När du rör dig i skog och mark samt går igenom svår terräng måste dina kängor vara bekväma men också kunna hålla dina fötter varma och torra. De kängor som säljs hos Astro Sweden är särskilt utvalda märken som uppfyller företagets höga krav såsom Crispi, Härkila, Alfa, Lundhags och Meindl. När du handlar hos Astro Sweden får du givetvis snabb leverans och 14 dagars öppet köp.

Rådjur och harar

Våra vackra rådjur orsakar tyvärr omfattande skador i trädgårdar genom att bita av blad, skott och blomknoppar eller feja mot unga trädstammar. Även om du kan stängsla mot rådjur behöver ett stängsel vara runt två meter högt, vilket gör att det varken är estetiskt eller ekonomiskt försvarbart. Men det finns många andra saker du kan göra istället, som till exempel plantera växter som både luktar och smakar illa för rådjur (och harar). Exempelvis svarta vinbär, narcisser och kejsarkronor. Blodmjöl har en avskräckande funktion för både harar och rådjur och kan strös ut i rabatter som behöver skydd. Använd skrämmor genom att hänga CD-skivor i träd eller buskar. Skydda fruktträden inför vintern genom att vira en plastspiral runt trädstammen plus ett 1,5 meter högt metallnät.

Om författaren

hannah administrator